fbpx
kvalitna-strava-je-zaklad-zdravia
GASTRO

Jahňacina – ako ju pripraviť?

Bez ohľadu na to, čo robíme, pokiaľ ide o zdravie, bezpodmienečne nevyhnutný a najdôležitejší krok, ktorý môžeme urobiť, je jesť zdravú, plnohodnotnú a vyváženú stravu z potravín, ktoré umožnia nášmu telu pracovať na optimálnej úrovni.

Asi netreba pripomínať, že ovocie a zelenina je najlepšia z vlastnej záhrady, kde máte zaručené, že neprešla žiadnym chemickým postrekom ani nedozrela na lodi pri prevážaní z exotických krajín. Už naše staré mamy vraveli, že pre každého človeka je najzdravšie jesť to, čo rastie okolo neho a to mu aj najviac prospieva, čo je asi prirodzené. Pre Slovákov sú to jabĺčka, pre Grékov olivy, pre Afričanov banány… Ak nemáte vlastnú záhradku, stačí sa dohodnúť s niekým, kto ju má a kupovať si od neho zeleninu a ovocie pre vlastnú spotrebu. Určite to mnohí uvítajú…. a možno vám ju dajú aj za pomoc v záhrade…. Možností je veľa. 

Jahňacina sa nám premáva po lúkach a my jeme nekvalitné mäso zo supermarketu.

Ak ste sa rozhodli pre konzumáciu mäsa, bez ktorého si neviete život predstaviť, tak by ste sa určite mali rozhodnúť pre jahňacinu, pre mäso, ktoré sa u nás bežne premáva po lúkach ale konzumuje ho len veľmi málo Slovákov. Jahňacina je nepochybne na Slovensku veľmi kvalitná, o čom svedčí aj fakt, že jej najviac vyvezieme do okolitých štátov EÚ, hlavne do Talianska. A my jeme vákuovo balený mäsový odpad predávaný v supermarketoch od umelo chovaných zvierat nadopovaných dioxínmi, antibiotikami a hormónami.  Pýtam sa, prečo? Je síce pravda, že jahňacie mäsko je trochu drahšie, ale radšej menej mäsa a kvalitného ako veľa a nekvalitného. A navyše, môžete si ho kúpiť  na farme, kde máte zaručenú kvalitu mäsa z voľného chovu zvierat a vyjde vás to aj lacnejšie. 

Mäso naozaj netreba jesť každý deň, veď je toľko dobrých receptov zo zeleniny a cestovín…. Ale raz za týždeň jahňacina dobre padne, a navyše nášmu telu veľmi prospieva. Jahňacinu radíme medzi najstráviteľnejšie mäso, obsahuje veľa vitamínov a živín. Patrí medzi najhodnotnejšie zdroje ľahko vstrebateľného železa, proteínov, vitamínov skupiny B a minerálnych látok.

Ak je príprava tohto mäsa pre vás španielskou dedinou, ponúkame pár receptov, ktoré zvládne naozaj každý.

Dobrú chuť!

Jahňací guláš

jahňací guláš

Ingrediencie:  

500 g jahňacie mäso, trochu oleja, 2 ks cibuľa, 1 KL sušený cesnak, 1 PL mletá sladká červená paprika, 100 ml svetlé pivo, 2 ks bobkový list, 200 g farebná paprika, celé čierne korenie, celé nové korenie, 1 PL paradajkový pretlak, 2 strúčiky cesnaku, 2 lístky tymianu, soľ, mleté čierne korenie

Postup:  

1. Na rozpálenom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na kocky nakrájané mäso, ktoré dochutíme soľou, sušeným cesnakom, mletou paprikou, premiešame a poriadne opečieme.

2. Podlejeme vodou, vložíme bobkový list, celé korenie a na miernom ohni prikryté dusíme. Asi po 30 minútach prilejeme pivo, pridáme na kocky nakrájané papriky a podľa potreby podlejeme vodou. Opäť dusíme už domäkka.

3. K mäsu pridáme paradajkový pretlak, prelisovaný cesnak, tymián, soľ a korenie. Podávame s čerstvým  chlebom.

Jahňacie kotlety s koriandrovou omáčkou

Jahňacie kotlety

Ingrediencie:  

8 ks jahňacia kotleta,  1/2 zväzok koriander, 2 PL olej, farebné korenie, soľ

Omáčka: 300 g smotanový jogur, 4 strúčiky cesnaku, 2 ks cibuľa, 2 PL olej, 2 PL citrónová šťava, 1 KL mletá rasca, 1/2 zväzok koriander, 1 KL kari, korenie, 1 KL cukor, 1 KL ďumbier mletý, tymian, bazalka, soľ

Postup:  

1. Na okrajoch narežeme kotlety, mierne ich naklepeme a pokvapkáme olejom a do mäsa votrieme nadrobno pokrájaný koriander spolu s farebným korením. Kotlety dáme na rošt grilu a budeme grilovať približne 8 minút. Počas grilovania potierame olejom a obraciame.

2. Omáčka: Nakrájanú cibuľu a cesnak opražíme na oleji, pridáme nasekaný koriander, koreniny a zalejeme jogurtom. Omáčku osolíme a ochutíme citrónovou šťavou, cukrom a troškou nakrájanej bazalky s tymiánom a prehrejeme.

3. Kotlety dáme na tanier. Teplú omáčku servírujeme zvlášť v omáčniku a ako prílohu môžeme použiť šalát, chlieb alebo iné pečivo.

Jahňacie na rozmaríne a pečené zemiaky

Jahňacina na rozmaríne

Ingrediencie:  

700 g jahňacie pliecko, 1/2 ks citrón (šťava a kôra),  3 strúčiky cesnaku, 5 vetvičiek rozmarínu, 300 ml biele suché víno, 5 PL olivový olej, 1 ČL soli,  štipka mleté čierne korenie, 2 ks cibuľa, 2 ks veľká čerstvá paradajka

Pečené zemiaky:  800 g stredne veľké zemiaky, 2 PL olivový olej, 1 ČL mletá sladká paprika, 1 ČL drvená rasca, štipka soli, 8 strúčikov cesnaku

Postup:  

1. Z citrónu vytlačte šťavu do sklenenej alebo keramickej misy a potom z neho odkrojte asi polovicu kôry, ale len žltú časť. Kôru nakrájajte na veľmi tenké rezance. Cesnak olúpte a nakrájajte na tenké plátky. Lístky z dvoch tretín rozmarínu nasekajte. To všetko premiešajte v miske s citrónovou šťavou, vínom a 3 lyžicami olivového oleja a do tejto marinády vložte mäso. Prelejte ho marinádou aj zhora (čo ešte v priebehu marinovania niekoľkokrát zopakujte, alebo mäso po čase otočte), misu prikryte fóliou na potraviny  a dajte na 24 hodín do chladničky. 

2. Na ďalší deň mäso vytiahnite, nechajte z neho odkvapkať marinádu, osoľte ho a okoreňte. Položte ho do pekáčika a potrite zvyškom olivového oleja. Prikryte pokrievkou alebo alobalom, dajte do dolnej časti studenej rúry, rúru zapnite a nechajte dôjsť až k teplote 200 °C. Potom pečte 20 minút.

3. Potom pridajte cibuľu nakrájanú na štvrtiny, rozpolené paradajky a polovicu marinády a opäť zakryte. Znížte teplotu na 160 °C a pečte ďalšiu hodinu a pol za občasného polievania marinádou a prelievania vypečenou šťavou. Nakoniec dopečte dozlata už odkryté.

4. Zemiaky olúpte, nakrájajte na väčšie kocky alebo mesiačiky, dajte do misky, prilejte k nim olivový olej, prisypte korenie a soľ. Potom pridajte celé strúčiky cesnaku, zbavené len hornej šupky a korienkov. Takto pečený cesnak krásne zosladne a nespáli sa. Všetko premiešajte, aby sa zemiaky obalili zmesou a korením. 

5. Do pekáčika dajte na dno papier na pečenie. Naň nasypte zemiaky s cesnakom a pečte ich v rúre asi  hodinu pri 160 °C. Prvých tridsať minút ich majte zakryté alobalomalebo pokrievkou, na druhú polovicu ich potom odkryte. Vo výsledku by mali byť pekne zlatisté. 

0 KOMENTÁROV

Komentár

váš email nebude zverejnený*